Skip to main content

Om projektet „Louise Michel“

M.V. Louise Michel, uppkallad efter den franske anarkisten och feministen, är ett privat höghastighetsfartyg som har patrullerat centrala Medelhavet för att rädda migranter i nöd sedan 2020. Fartyget i sig kommer från de franska tullmyndigheterna och med sina 28 knop, är det mer än dubbelt så snabbt som de stora civila räddningsfartygen. M.V. Louise Michel köptes av den brittiska gatukonstnären Banksy. Det sägs att han själv målat det 30 meter långa fartyget rosa med hjälp av en brandsläckare.

Motivet: en liten flicka som bär flytväst och håller i en hjärtformad livboj. Den påminner om Banksys berömda „Girl with Balloon“. „Som de flesta som har lyckats i konstvärlden, köpte jag en yacht för att kryssa Medelhavet“, skrev Banksy ironiskt i en Instagram-video vid tidpunkten för köpet. M.V. Louise Michel seglar under tysk flagg och får stöd av Sea-Watch, den tyska föreningen med säte i Berlin, vars huvudsakliga syfte är att rädda flyktingar som befinner sig i nöd till sjöss i Medelhavet.

Insamlingen i vår utställning

YouTube

Mit dem Laden des Videos akzeptieren Sie die Datenschutzerklärung von YouTube.
Mehr erfahren

Video laden

Det är enorma kostnader involverade i att driva ett räddningsfartyg: hamnavgifter, reservdelar, fartygsunderhåll, besättning, resekostnader etc. För att stödja detta viktiga arbete gör vår utställning „The Mystery of Banksy – A Genius Mind“ ett viktigt bidrag! Varje uppsättning av utställningen har sin egen sektion om M.V. Louise Michel med tryck, fotografier, skulpturer, videoinstallationer och bakgrundsinformation. En donationslåda uppmanar alla besökare att stödja detta projekt ekonomiskt. Vi dubblar sedan alla intäkter och donerar 100% till ”Handbreit – nautical safety solutions“, fartygets ägare.

Om du också vill stödja projektet kan du göra det under dessa länkar:

M.V. Louise Michel

Donate here

Handbreit - Nautical safety solutions

Donate here